In het centrum van Asse sluiten alweer twee winkels de deuren. De leegstand in de gemeente bereikt zo een nieuw dieptepunt. Zaakvoerders Majella De Clercq van kinderkledingzaak Puck en Mary Fiems van de Sporthoek leggen de vinger op de wonde. 

In het centrum van Asse houden zowel Sporthoek als kinderkledingzaak Puck; lokaal twee bekende winkels, het deze zomer voor bekeken. Beide zaakvoerders hebben elk hun eigen beweegredenen op ermee op te houden.

Online mastodonten

“Het koopgedrag van de mensen is in de voorbije tien jaar enorm veranderd”, aldus Majella De Clercq van Puck. “Op het internet vind je een gigantisch aanbod en sommige mensen verwachten van ons dat wij eenzelfde rijkdom aan keuze aanbieden, wat natuurlijk niet kan. Bovendien verkopen online reuzen zoals Amazon of Bol.com hun producten aan inkoopprijzen. Dat stoort mij enorm. En permanent kortingen aanbieden, dat kan ook niet. We kunnen ons assortiment moeilijk onder de aankoopprijs aan de man brengen.” Zowel bij Puck als bij de Sporthoek is er een uitverkoop tot 31 juli. “Bij mij loopt de huurperiode af en ik had geen zin om me nog eens negen jaar te binden aan een eigen zaak”, zegt Mary Fiems van Sporthoek. “De omzet is de jongste jaren ook gedaald, vooral doordat het centrum moeilijk bereikbaar is. Maar de komst van The Leaf heeft bij ons echt de doorslag gegeven. We vreesden dat er in Ternat ook een Decathlon zou komen. In dat geval zou onze winkel geen bestaansreden meer hebben.”

Hoge huurprijzen

Volgens schepen Rita De Vos, bevoegd voor middenstandsbeleid, is de leegstand onder andere te wijten aan de huurprijzen in Asse. “Volgens mij zijn de vaak waanzinnige huurprijzen in het centrum een probleem aan het worden”, aldus De Vos. “En dat probleem hebben wij als gemeentebestuur niet in de hand. Voor sommige winkelpanden – niet eens de grootste – wordt een huurprijs van 2.000 euro per maand gevraagd. Dat zijn geen realistische bedragen meer. En het gevolg is dat veel winkeliers stoppen en dat de panden leeg blijven staan.” 

Komst The Leaf 

Schepen De Vos geeft ook toe dat de komst van winkelcentrum The Leaf in Ternat een effect zal hebben op de gemeente. Dat zegt ook Jan Van Ginderdeuren, voorzitter van de middenstandsraad in Asse en zaakvoerder van de Succes-kledingwinkels. “Bang voor The Leaf ben ik niet, maar dat winkelcentrum zal wel veel klanten van Asse naar Ternat lokken. Het is jammer dat dit allemaal zomaar mogelijk is. Ik hoor de gemeentebesturen vaak spreken over kernvernieuwing en -versterking, maar intussen worden overal baanwinkels langs gewestwegen toegelaten, waardoor de handelaars wegtrekken uit het centrum.”