De binnenstad van Leuven is nu zondag voor het negende jaar op rij autovrij. Op acht pleinen en in tal van straten organiseren ondernemers, handelaars, inwoners en verenigingen meer dan tachtig activiteiten. “Het is de fijne afsluiter van de zomer”, zegt schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani (SP.A).

Leuven voerde een jaar geleden een permanent autoluw stadscentrum in. Het circulatieplan was een keuze voor een leefbare stad met minder doorgaand verkeer. Een dag per jaar is niet alleen het stadscentrum maar de hele binnenstad autovrij. Op zondag 27 augustus is het weer Autovrije Zondag, een organisatie van de stad Leuven en Mobiel 21.

Verschillende pleinen en straten in Leuven krijgen zondag een andere invulling en naam. Zo wordt het Joris Helleputteplein De wereld op één plein met wereldmuziek. Het Bruulpark wordt een Straatbuffet met een foodtruckfestival. Het Sluispark is het toneel voor Aan de waterkant met sessies breakdance. De Sluisstraat wordt een geefstraat en op het Hogeschoolplein is er Fiesta Lovania met dans en muziek.

Duurzaamheid

Het hart van de stad, van het Martelarenplein tot het Rector De Somerplein, staat in het teken van activiteiten en beleving. Op het Martelarenplein staat beweging centraal met skaten, hockey en judo. In het begin van de Bondgenotenlaan, tot aan het Justus Lipsiusplein, staat toegankelijkheid in de schijnwerpers. In het vervolg van de Bondgenotenlaan komt de Snuisterstraat, met een tweedehandsmarkt en een café met een interactieve jukebox.

Het Rector De Somerplein en de Grote Markt vormen samen het Green Leaf-plein, genoemd naar de Europese klimaatprijs die Leuven won. Duurzaamheid troef met wandelingen door de stad, een fietsparcours, duurzame kledij en info over autodelen en elektrisch fietsen.