Luc Switten, die in april 2015 opstapte als ceo van het beursgenoteerde technologiebedrijf Connect Group in Kampenhout, moet 30.000 euro betalen omdat hij in de dagen voor zijn vertrek aandelen heeft verkocht. De financiële toezichthouder FSMA beschouwt die transacties als handel met voorkennis. De boete maakt deel uit van een minnelijke schikking.

Connect Group maakte op 3 april 2015 in een persbericht bekend dat Switten vrijwillig ontslag had genomen als ceo en bestuurder. Een week eerder had de topman uit Zonhoven opdracht gegeven om al zijn aandelen te verkopen.

Switten deed er 26.370 van de hand nog voor de officiële aankondiging van zijn vertrek. Die operatie was goed voor iets meer dan 39.000 euro. Volgens de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten FSMA (Financial Services and Markets Authority) is er sprake van handel met voorkennis.

De ceo wist immers dat hij zou opstappen. “De informatie over zijn vertrek was zowel nauwkeurig als koersgevoelig”, stelt de toezichthouder. Switten zelf betwist de feiten niet.

De aandelenverkoop leverde hem geen groot voordeel op. Want het aandeel bewoog nauwelijks na de aankondiging van het ontslag. Een bewijs van een intentionele inbreuk werd niet geleverd. Daarom aanvaardde Switten een minnelijke schikking van 30.000 euro.

In 1992 was Switten een van de medeoprichters van IPTE, leverancier van industriële apparatuur in Genk. Hij kwam aan het hoofd van Connect Group in 1999, na de overname van het technologiebedrijf door IPTE.