halliburton drogenbosDe Amerikaanse producent van olieboorkoppen Halliburton wil zijn fabriek in Drogenbos sluiten. Dat is donderdag bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. Daardoor verliezen de vijftig arbeiders en bedienden hun baan.

Halliburton Energy Services, dat diensten aan de oliesector levert, voert een internationale herstructurering door. Maar de vakbonden hadden enkele maanden geleden te horen gekregen dat België buiten schot zou blijven. De sanering zou Drogenbos niet treffen.

Donderdagmorgen was er een gewone ondernemingsraad die op de vergadering zelf omgevormd werd tot bijzondere ondernemingsraad. Daarbij werd bruusk de intentie tot sluiting van de vestiging afgekondigd.

Dat nu de deuren nu toch dichtgaan, is een opdoffer van formaat. “De sluiting komt als een verrassing”, zegt Geert Haverbeke van de socialistische bediendenbond BBTK. De in de wet-Renault voorziene informatie- en consultatieprocedure over de intentie tot sluiting wordt opgestart.

Sinds begin 2016 waren al enkele jobs geschrapt. Volgens Haverbeke heeft de sluiting te maken met de wereldwijde malaise in de sector. “Er is een probleem van overproductie. De productie in Drogenbos  gaat niet naar een andere vestiging. Ooit is eraan gedacht om alles over te hevelen naar de Verenigde Staten. Maar door de kwalitatieve productie bleef Drogenbos toen open.”