In Kessel-Lo, deelgemeente van Leuven, heeft Hal 5 de deuren geopend. Daarmee wordt de oude spoorwegwerkplaats nieuw leven ingeblazen. De industriële hallen van de Centrale Werkplaatsen zijn tijdelijk ingericht met eetstandjes en ruimtes voor evenementen en activiteiten. De focus ligt op voeding en duurzaam ondernemen.

De stad Leuven en het Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL) gingen op zoek naar uitbaters voor de tijdelijke invulling van de historische spoorweghal 5 langs de Diestsesteenweg. Dat gebeurt in afwachting van een definitieve restauratie. Het project brengt verschillende partners samen in drie hallen onder een dak.

Een polyvalente hal werd ingericht voor evenementen en activiteiten. De ruimte is te huur voor feesten, workshops, sociale en culturele bijeenkomsten, lezingen en teambuildings. Niet voor fuiven of optredens. In een tussenhal ligt de focus op beweging. De ruimte moet dienst doen voor trainingen, sportdagen, groepslessen, bijscholingen en workshops.

In een grote hal met binnenplein staan voeding en duurzaam ondernemen centraal. Zo is er een food court met een centrale bar, eetkraampjes en een buitenterras. De bar is open van woensdag tot zondag van 11 tot 24 uur.

De kraampjes bieden streetfood uit Beiroet, ambachtelijke kroketten, gezonde boterhammen, biologische gerechten en Portugese tapas. Online bestellingen van streekproducten kunnen elke dinsdag tussen 18 en 19 uur afgehaald worden.

In het weekend kan de bezoeker terecht in een koffiebranderij. Die biedt ook workshops voor barista’s, vakmannen of -vrouwen die zich toeleggen op het zetten van koffie. Een sociale kruidenier baat een buurtwinkel uit met lagere prijzen voor maatschappelijk kwetsbare mensen.

Hal 5 richt de buitenruimte rond de hallen creatief en ecologisch in met een zone voor stadslandbouw.