Hagelandse wijnbouwers maken werk van hun marketing

wijndomein_Hagegoud_GeetbetsDe Hagelandse wijnen maken vorderingen, maar de wijnbouwers moeten wat meer oog hebben voor de marketing. Dat stelde wijnkenner en auteur Filip Salmon bij een bezoek aan de Commanderij Hageland. De hint viel niet in dovenmansoren. Tijdens speciale Hagelandse wijnweekends in september worden wijndomeinen voor het grote publiek opengesteld in Aarschot, Bekkevoort, Geetbets, Holsbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen en Rotselaar.

De Hagelandse wijngaarden doen het goed. Voortdurend worden nieuwe stukken aangeplant. De wijnbouwers krijgen meer bezoekers op hun domein. En toch kan het beter, althans volgens Salmon. De provincie Vlaams-Brabant was een aandachtig luisteraar en besloot de wijnbouwers een duwtje in de rug te geven met de organisatie van wijnweekends.

Het initiatief schoot uit de startblokken in augustus en krijgt een verlengstuk tijdens de eerste drie weekends van september. Bij een bezoek aan de deelnemende wijndomeinen zorgt een gids voor uitleg. Elk domein zorgt voor extra animatie.

Dit weekend staat Holsbeek centraal. André Goemans verwelkomt de liefhebbers op wijndomein Uylenbergher. Ook Ten Bunder en Chartreuzenberg zetten de deuren open. In het weekend van 10 en 11 september is Tielt-Winge gastgemeente met liefst zes domeinen: Haksberg, Ten Gaerde, Het Eiken Vat, De Lange Eycken, Liemau en Danouise. In het slotweekend van 17 en 18 september sluiten Hagegoud in Geetbets (foto) en Hageling in Tienen de rij.

Als de wijnoogst achter de rug is, verzamelen de Hagelandse wijnbouwers in Tielt-Winge voor de Houwaartse Wijnfeesten (12 november). De provincie Vlaams-Brabant lanceert bij deze gelegenheid een nieuwe brochure over de tafel- en wijndruif.