Jan van Doren (57) heeft het Gulden Spoor gekregen. Hij is directeur van Voka Metropolitan en voorzitter van de organisatie Vlamingen in de Wereld. De prijs wordt uitgereikt door de beweging Vlaanderen-Europa, die het Gulden Spoor elk jaar schenkt aan “verdienstelijke Vlamingen die een opmerkelijk spoor trekken op sociaal-economisch, algemeen maatschappelijk of cultureel terrein”.

Jan van Doren studeerde rechten en economische wetenschappen aan de KU Leuven. Hij begon zijn professionele loopbaan als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit Antwerpen. Nadien ging hij de journalistiek in, eerst bij De Tijd en later bij Trends.

Na tien jaar maakte hij de overstap naar het toenmalige Vlaams Economisch Verbond, het huidige Voka. Bij die Vlaamse ondernemersorganisatie werd hij adjunct-directeur van het kenniscentrum. Momenteel leidt hij Voka Metropolitan, het netwerk van Vlaamse ondernemingen in en rond Brussel. Voka Metropolitan werkt heel nauw samen met Voka Vlaams-Brabant.

“Met het Gulden Spoor wil onze organisatie haar waardering uitdrukken voor het niet altijd even opvallende, maar wel zeer waardevolle werk dat Jan van Doren via het mondiale netwerk van Vlamingen in De Wereld de voorbije jaren leverde”, zegt An De Moor, voorzitster van de beweging Vlaanderen-Europa.

Recente voorgangers zijn onder meer Louis Verbeeck, Gwy Mandelinck, Miel Cools, Chris Lomme, Jef Gabriëls, Jan Dewilde en Jan Verheyen.