Herman Daems krijgt dit jaar de Gulden Spoor voor Economische Uitstraling. De 71-jarige Daems is voorzitter van de raad van bestuur van de KU Leuven en van die van BNP Paribas Fortis. De beweging Vlaanderen-Europa reikt de onderscheiding uit aan “verdienstelijke personaliteiten die een opmerkelijk spoor op het sociaal-economische terrein trekken”. De prijs wordt op 11 juli overhandigd tijdens de feestzitting voor de Vlaamse feestdag.

Herman Daems (1946) is econoom en emeritus hoogleraar aan de KU Leuven. Hij is sinds 2012 voorzitter van de raad van bestuur van de KU Leuven. Daems wordt ook wel “de ondernemende professor” genoemd.

Volgens de beweging Vlaanderen-Europa is Daems “een van de witte raven die erin slagen een pendelbeweging tussen het academische milieu en de financieel-economische wereld tot een succesverhaal te maken”.

Brexit

Daems gaf niet alleen les aan de KU Leuven. Hij doceerde ook aan de Rijkuniversiteit Groningen en was gasthoogleraar aan de Harvard Business School, de University of California in Los Angeles en IESE in Barcelona.

In het bedrijfsleven bouwde Daems een palmares uit bij ondernemingen zoals het toenmalige Belgacom, Glaverbel, Telenet, Barco, Lannoo, Coware en de investeringsmaatschappij Gimv. Hij was de architect achter de plannen voor de hervorming van de VRT in 1995. Daems is de geestelijke vader van de code voor corporate governance voor beursgenoteerde ondernemingen.

Na de aankondiging van de sluiting van Ford Genk kreeg hij van de Vlaamse regering de opdracht een masterplan uit te werken voor de reconversie van de industriële infrastructuur van de provincie Limburg. Daems maakt ook deel uit van de selecte groep experten die de impact van de Brexit op het bedrijfsleven in Vlaanderen moet bestuderen.