Grote stap vooruit in twee cruciale tramdossiers Brabantnet

trambusDat twee van de drie tramprojecten van De Lijn Vlaams-Brabant in een stroomversnelling komen, stemt Voka Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant en Voka Metropolitan zeer tevreden. “Duurzame mobiliteit is het toekomstmodel om onze regio leefbaar, bereikbaar en economisch interessant te houden”, zegt Peter Van Biesbroeck, algemeen directeur van Voka Vlaams-Brabant.

Tevreden gezichten bij de Vlaams-Brabantse en Brusselse werkgevers van Voka. Om twee redenen. De Vlaamse regering heeft de Ringtrambus goedgekeurd. En voor de Luchthaventram wordt binnenkort ook de kennisgevingsnota voor het project-MER voorgesteld. Op korte termijn worden twee belangrijke hordes genomen voor Brabantnet, de tramverbindingen van De Lijn Vlaams-Brabant tussen Vlaanderen en Brussel.

Volgens Jean-Paul Van Avermaet, voorzitter van Voka Metropolitan, is de grote stap vooruit belangrijk om de mobiliteit en werkgelegenheid in Brussel en Vlaams-Brabant een boost te geven. “De twee tramverbindingen maken een snelle verbinding mogelijk tussen Brussel, de luchthaven en de omliggende bedrijvenzones, waardoor ze beter bereikbaar worden.”

Het  belangrijkste nieuws is de beslissing van de Vlaamse regering om een trambus in te zetten op het Ringtracé. “Een tram lag moeilijk bij sommige besturen, maar met de trambus is er eindelijk een doorbraak”, zegt Van Biesbroeck. “Met de trambus moeten we niet wachten tot overal sporen aangelegd zijn maar kunnen we binnen enkele jaren al van start gaan. Dat is cruciaal, want als in 2019 de noodzakelijke werken aan de Brusselse ring starten, moeten we een alternatief hebben. Dankzij de Ringtrambus is er een duurzaam alternatief dat hopelijk op termijn kan doorgroeien tot een volwaardige tram.”

Dat voor de luchthaventram binnenkort gestart wordt met het project-MER, een diepgaand milieuonderzoek, is ook goed nieuws want het vormt de laatste stap in het studietraject. “De resultaten uit het eerste milieuonderzoek waren al positief. We hebben er vertrouwen in dat dit tweede, diepgaande onderzoek in dezelfde lijn zal liggen.”

Voka is ook tevreden dat deze stappen genomen worden een week na de voorstelling van de Strategische Visie 2040 van Brussels Airport. “De twee tramlijnen vergroten de bereikbaarheid van de luchthaven. Daardoor wordt die meer dan ooit een multimodale hub voor reizen en zakendoen in onze provincie.”