Brussels Airlines vervoert vanaf eind oktober ongeveer tachtig procent van de reizigers van reisorganisator Thomas Cook. Dat is een gevolg van de overname van de meeste activiteiten van Thomas Cook Airlines Belgium (TCAB) door de luchtvaartmaatschappij in Zaventem. “Dit is de grootste uitbreiding in de geschiedenis van Brussels Airlines”, stelt ceo Bernard Gustin.

Door de goedkeuring van de mededingingsautoriteit op 12 september worden vanaf 28 oktober de slots, twee vliegtuigen en geleidelijk aan ook de 160 piloten en boordpersoneelsleden van Thomas Cook Airlines Belgium deel van Brussels Airlines. De laatste vlucht van luchtvaartmaatschappij Thomas Cook staat gepland voor 27 oktober. Nadien neemt Brussels Airlines de fakkel over.

Met de integratie van TCAB verdubbelt het aantal zonbestemmingen van Brussels Airlines tot 51. Charterbestemmingen van TCAB worden omgevormd tot eigen lijnvluchten, onder meer naar de Canarische Eilanden, Egypte en Tunesië.

Op bestaande bestemmingen wordt de frequentie verhoogd. Zo zal Tenerife het hele jaar elke dag op de planning staan, tegen twee keer per week nu. Er komen volgens Gustin een miljoen zitjes op de markt. “We kunnen ons nu positioneren als een grote speler op de vrijetijdsmarkt.”

Bij reisorganisator Thomas Cook België (met de merken Thomas Cook, Neckermann en Pegase) wordt Brussels Airlines de belangrijkste partner voor de vliegtuigreizigers.

Brussels Airlines zal op negentig procent van de zonbestemmingen van Thomas Cook vliegen en tachtig procent van de vakantiegangers vervoeren. “Tot nu toe was dat maar achttien procent”, zegt Jan Dekeyser, managing director van Thomas Cook België. “Onze klanten krijgen meer keuze, flexibiliteit en zekerheid.” Die klanten kunnen op vluchten van Brussels Airlines meer bagage meenemen, vaker rechtstreeks op hun vakantiebestemming vliegen en door de formule van lijnvluchten zeker zijn dat de vluchturen niet veranderen.