Toerisme Vlaams-Brabant vernieuwt zijn fietsnetwerk tegen juni 2018. Het accent van de operatie ligt op het oudste deel van het netwerk, in het Hageland (regio Tienen-Diest-Aarschot) en Leuven. In de Groene Gordel zijn de wijzigingen beperkt. Van 1 januari tot juni volgend jaar zullen de fietsers hinder ondervinden van de werken.

“We gaan het toeristisch fietsnetwerk Vlaams-Brabant grondig vernieuwen”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme. “Ook gaan we ons fietsnetwerk over de volledige provinciegrens van oost naar west naadloos laten aansluiten op de fietsknooppunten in de provincies Waals-Brabant en Luik. Dat zorgt in het grensgebied voor nieuwe knooppunten en trajecten.”

Het oudste deel van het fietsnetwerk, dat in het Hageland en Leuven, is in de loop van 2017 gescreend op veiligheid, fietscomfort en beleving. In samenspraak met lokale besturen, weg- en terreinbeheerders en gebruikersgroepen resulteerde dit in 150 kilometer nieuwe en 55 kilometer verbeterde trajecten.

De thematische fietslussen in het Hageland en Leuven worden opgenomen in het knooppuntennetwerk. De aparte zeshoekige wit-rode bewegwijzering van de fietslussen verdwijnt. “De bewegwijzering in het Hageland heeft zijn beste tijd gehad en wordt volledig vernieuwd. Van januari tot mei 2018 worden alle borden systematisch vervangen en de nieuwe trajecten bewegwijzerd. In die periode wordt intensief gewerkt aan het fietsnetwerk. De fietsers zullen er onvermijdelijk hinder van ondervinden.”

De fietskaart Vlaams-Brabant wordt ook volledig vernieuwd en zal al in april klaar zijn. Dan zullen ook al delen van het netwerk opengesteld worden via een aantal themaroutes. Het publiek kan de meest recente info over de voortgang van de werken vinden via www.toerismevlaamsbrabant.be/werkenfietsnetwerk.