SamenSterker heeft met Renault een goedkopere prijs onderhandeld voor de aankoop van de elektrische wagens Renault Zoe of Kangoo Ze. De voorwaarden zijn geldig voor elke particulier die tussen 1 oktober en 31 december van dit jaar een bestelling plaatst. SamenSterker Vlaams-Brabant organiseert in de provincie infosessies over elektrische wagens.

SamenSterker werd opgericht in 2011. Via groepsaankopen stapten sindsdien ruim 79.000 gezinnen over naar een andere energieleverancier. Nu bedong de coöperatieve bij Renault een korting van 12,5 procent op de aankoopprijs van een elektrische wagen en een tussenkomst tot 1.500 euro voor de installatie van een laadpunt bij u thuis.

De Vlaamse overheid geeft voor de aankoop van elektrische wagens die in 2017 ingeschreven worden een premie van 4.000 euro. Door de combinatie van de voordelen kost een elektrische wagen nog maar 16.562,5 euro. “In combinatie met alle fiscale voordelen bieden we zo een volwaardig alternatief voor een model met verbrandingsmotor”, zegt SamenSterker. De Vlaamse premie wordt in 2018 al meteen afgebouwd tot 3.000 euro. Een gangbare praktijk die ook toegepast wordt voor isolatiepremies in woningen. Wie niet snel beslist en tot actie overgaat, wordt in het huidige Vlaanderen altijd benadeeld.

Volgens SamenSterker zijn het succes en de verspreiding van de elektrische wagen cruciaal als Vlaanderen de klimaatdoelstelling wil halen. Die legt een reductie van 15,7 procent in broeikasgasuitstoot op tegen 2020. “Onze mobiliteit heeft een aandeel van 22 procent in die uitstoot en daalt voorlopig niet. Binnen dat aandeel is het personenvervoer over de weg verantwoordelijk voor 58 procent.”

Een uitgebreid netwerk laadpunten en goedkopere elektrische wagens zijn voor SamenSterker nodig om een doorbraak te forceren voor de elektrische wagen. “In Vlaanderen gaan we voor de verkoop van elektrisch wagens 7,5 procent marktaandeel  niet halen. Dat is het streefdoel van de Vlaamse regering voor 2020.”

SamenSterker Vlaams-Brabant organiseert de volgende twee weken vier  infosessies over elektrische wagens. Die vinden plaats op vier verschillende locaties in de provincie: Tienen (22-9 De Kruisboog), Halle (25-9 Streekproductencentrum), Leuven (30-9 Provinciehuis) en Aarschot (2-10 Grote Loods).