Het schepencollege van Zaventem heeft groen licht gegeven aan projectontwikkelaar Futurn voor Star21, een nieuwe industriezone langs de Mechelsesteenweg in Nossegem. Dit ondanks de grote leegstand van kantoorruimtes in Zaventem.

Futurn kreeg zopas een vergunning van het Zaventemse schepencollege voor de bouw van een nieuwe industriezone vlak bij het op- en afrittencomplex van de E40 langs de Mechelsesteenweg. Zo start de projectontwikkelaar met de gedeeltelijke afbraak en renovatie van het gebouw waarin de Belgische Distributie (BD) voor kort gevestigd was. Daar komen twee kantoorruimtes waarvan er al één aan een transportbedrijf verkocht is. Er komen ook enkele nieuwe panden waarin dertig units voor kmo’s worden ondergebracht. Ook een kantorenzone op het braakliggend terrein naast het gebouw van BD zit in de toekomstplannen van Futurn.

Vraag naar kantoren

Een gloednieuwe kantorenzone?  Zaventem kampt met flink wat leegstand in bestaande kantoorgebouwen. Zo zouden er 25 van de 91 kantoren in het verouderde bedrijvenpark Keiberg al geruime tijd leeg staan.  “De exacte invulling van de nieuwe kantorenzone is nog niet duidelijk”, zegt Frederik Baert van Futurn. “We weten namelijk dat er leegstand is in Groot Zaventem en willen daar ook rekening mee houden. Zo zullen we de komende maanden bekijken of we de bestemming van die kantorenzone moeten versoepelen en verruimen om ook andere activiteiten toe te laten. Daarom zullen we ook de visie van het schepencollege en de bevoegde gedeputeerde vragen. We mogen niet vergeten dat de leegstand zich voornamelijk stelt in oudere kantoorzones. Als hier morgen een bedrijf komt aankloppen omdat het op zoek is naar een kantoorgebouw vlakbij de E40, dan betekent dat dat er vraag naar is.”

Industriegedeelte succesvol 

Het industriegedeelte van project Star21 trekt alvast kopers. Ruim 80% is volgens Futurn al aan de man/vrouw gebracht. “Nog voor de zomer zouden we met de eerste afbraakwerken aan het gebouw van BD willen starten”, aldus nog Baert. Wanneer de invulling van het kantoorgedeelte op de braakliggende grond concreet wordt, is nog niet duidelijk.