De luchthaven van Zaventem heeft in januari meer dan 1,6 miljoen passagiers ontvangen. Het gaat om een record voor de maand januari, meldt Brussels Airport. Vooral de transferpassagiers gingen erop vooruit. “Die sterke groei toont het belang van de hubfunctie van Brussels Airport binnen Star Alliance aan.”

Brussels Airport verwelkomde in de eerste maand van 2018 exact 1.621.319 passagiers, of 5,7 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal opstappende passagiers nam met 3,7 procent toe tot bijna 610.000. Het aantal transferpassagiers ging zestien procent hoger tot ruim 171.000.

De belangrijkste groei was er bij Brussels Airlines, de Europese luchtvaartmaatschappijen en het lange afstandsverkeer met onder meer Emirates, Delta Air Lines, United Airlines, Rwandair, Ethiopian Airlines en Hainan Airlines.

Brussels Airport wijst op het belang van het netwerk van Brussels Airlines, de grootste speler in Zaventem en lid van Star Alliance. De forse stijging van het aantal transferpassagiers bewijst volgens de luchthaven “het toenemende belang van Brussels Airport als hub binnen het netwerk van Star Alliance” en als “transferluchthaven voor Brussels Airlines en de andere partners in dat netwerk”.

Connectiviteit

“De hubfunctie van Brussels Airport garandeert de connectiviteit van ons land met de rest van de wereld en het toerisme naar ons land. Het draagt er zorg voor dat de internationale economische activiteiten van Belgische bedrijven kunnen blijven groeien.”

Het totale vrachtvervoer steeg in januari met 2,7 procent. Brussels Airport neemt in dit cijfer voortaan de zogenaamde getruckte vracht mee. Het gaat om cargo die per vrachtwagen naar een andere luchthaven in de buurlanden gaat om vandaar te vertrekken.

Die getruckte vracht steeg met 31,1 procent, wat de forse daling van volvracht of zuivere cargovluchten met 21,1 procent compenseerde. Oorzaak van die daling is het vertrek of de afbouw van cargomaatschappijen, onder meer door de verstrengde geluidsnormen in Brussel. De expresdiensten (+5,6 procent) en de vracht aan boord van passagierstoestellen (+8,8 procent) gingen er ook op vooruit.