In Leuven werden maandag de Green Key awards 2018 uitgereikt. Met dit label worden de duurzaamste logies, attracties en vergaderlocaties van Vlaanderen gelauwerd. Bij de tien nieuwe laureaten bevindt zich één onderneming uit Vlaams-Brabant: het hotel Park Inn by Radisson Brussels Airport in Machelen.

De Green Key awards werden uitgereikt door GoodPlanet Belgium en Toerisme Vlaanderen, in samenwerking met Horeca Vlaanderen. Zij kozen daarvoor hotel Martin’s Klooster in Leuven uit, een duurzame locatie die CO2-neutrale seminaries en verblijven aanbiedt. Vanaf dit jaar springen ecologisch bewuste restaurants mee op de kar. Tien nieuwe laureaten, waaronder drie restaurants, en 119 bestaande locaties zien hun inspanningen verzilverd.

In Vlaanderen is Green Key met nu 129 duurzame locaties de grootste familie binnen de toeristische labels. Wat begon als een duurzaam initiatief voor campings en jeugdherbergen werd uitgerold naar hotels, vakantiewoningen en B&B’s, vakantieparken, attracties en vergaderlocaties.

Energieverbruik

Om te voldoen aan de vereisten moeten de locaties het energieverbruik, de afvalberg en de algemene CO2-uitstoot verkleinen. Hotel Park Inn by Radisson Brussels Airport ging die uitdaging met succes aan.

Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet Belgium en programmabeheerder van Green Key Vlaanderen, is tevreden met de groei van het label. “De uitbaters van locaties waar een Green Key prijkt, zetten elke dag hun schouders onder duurzaam toerisme. GoodPlanet wil hen aanmoedigen en ondersteunen om ook een stap verder te gaan: actief communiceren over de duurzame initiatieven met de bezoekers en hen hierbij betrekken.”