Het Absolutely Free Festival in Genk is dit weekeinde aan de tiende editie toe. Geen enkel ander festival heeft zoveel aandacht voor het milieu. In ruil voor drie gebruikte batterijen krijgt de bezoeker gratis toegang. De ingezamelde batterijen worden door partner Bebat uit Tienen gesorteerd en gerecycleerd.

Muzikaal is het Absolutely Free Festival een aanrader. Pukkelpop komt er scouten op zoek naar aanstormend talent. Op 4 en 5 augustus viert het festival samen met Bebat de tiende editie. In een uniek decor: de terreinen aan C-mine in Genk, symbool van het Limburgse mijnverleden.

Het festival houdt de gratis formule in stand, met veel aandacht voor het milieu. In ruil voor minstens drie gebruikte batterijen zwaaien de deuren gratis open. Dit jaar trakteert het festival de meest enthousiaste bezoekers, maar hanteert daarbij wel het principe van gratis is daarom niet gratuite. Bij inlevering van tien gebruikte batterijen wachten een stuk Limburgse taart en koffie, ook al gratis.

Efficiënt

Bebat werd in 1995 opgericht door de producenten van batterijen en zorgt ervoor dat bedrijven voldoen aan hun wettelijke aanvaardingsplicht. Bebat geeft gebruikte batterijen een nieuw leven en behoort tot de wereldtop in de inzameling van batterijen. In 24.000 inzamelpunten kunnen gebruikte batterijen gratis worden gedeponeerd. Bebat staat in voor de ophaling, sortering en recyclage.

In 2016 zamelde Bebat een recordgewicht van 3.841 ton batterijen in. Huisvuilanalyses tonen aan dat honderd kilogram huisvuil gemiddeld slechts één batterij bevat. Daarmee behaalt Bebat een inzamelefficiëntie van 89,80 procent.