Gratienne Sioncke op expeditie naar Ecuador

Copyright Pascale Vandewalle

Copyright Pascale Vandewalle

Gratienne Sioncke van BORGinsole uit Rotselaar – die dit jaar de Womed Award won – trekt met Trias op expeditie naar de vulkaan Cotopaxi in Ecuador.

“Toen ik de Womed award won, heb ik voor mezelf een paar actiepunten uitgestippeld die ik het komende jaar wil vervullen vanuit mijn rol als ambassadrice voor het vrouwelijke ondernemerschap”, zegt Gratienne Sioncke. “In de eerste plaats wil ik het ondernemerschap in het algemeen promoten  door presentaties te geven en aanwezig te zijn op netwerkevents. Daar wil ik me vooral richten op jonge mensen met een droom die een onderneming willen starten of net gestart zijn en op vrouwen die vaak de durf niet hebben om uit hun comfortzone te treden en hun droom om een eigen zaak te starten te realiseren. Sinds de Womed Award ben ik niet veel meer thuis, maar geniet ik van elke nieuwe ontmoeting en de vele mails achteraf waarin mensen me danken omdat ik mijn inspirerend verhaal met hen deelde.”

“Dit jaar werd ook de Womed Award Zuid uitgereikt aan Carmen uit Ecuador, die organische meststoffen produceert en verkoopt”, zegt Sioncke. “Ik heb de kans gekregen om deze dame en haar collega ondernemers te ontmoeten. Ze waren hier dankzij Trias. En ja hoor, ze hebben indruk op mij gemaakt. We hebben allen één ding gemeen: met passie onze droom realiseren. Alleen moeten deze vrouwen elke dag vechten voor hun bedrijf dat tevens hun bestaan bepaalt. Ze moeten werken met zoveel minder middelen, met primitieve werktuigen en met nauwelijks ondersteuning vanuit overheid of ondernemersorganisaties zoals wij die in het Westen kennen. Ik had me dan ook voorgenomen om Trias, dat zich inzet voor ondernemers in het Zuiden, mee te nemen tijdens mijn ambassadeursroute en zoveel mogelijk mensen warm te maken voor deze organisatie.”

“Toen ik een paar weken geleden bij Trias langs ging om die campagne concreet te bespreken, legde Koen Brebels van Trias mij een A4’tje voor met daarop de aankondiging van de Trias Trail: samen met vijftien ondernemers op expeditie gaan en de vulkaan Cotopaxi in Ecuador beklimmen, een tocht van 5.000 meter hoogte. Als van bij de voorbereidingen zijn inzet, hard werken en doorzetten de boodschap. Maar ik denk dat de samenwerking met de collega ondernemers en expeditieleiders om de top te bereiken een rijke ervaring zal zijn.”

“Sinds de dag dat ik met Koen heb samen gezeten, is Ecuador niet meer uit mijn gedachten”, zegt Sioncke. “Na overleg met mijn echtgenoot – die meteen zei dat ik dit zeker moet doen omdat dit echt iets voor mij is- en na de vele positieve reacties van andere mensen uit mijn omgeving, nam ik vorige week de beslissing om deel te nemen aan de Trias Trail. Omdat ik erin geloof dat wij, Vlaamse Ondernemers, een voorbeeldfunctie hebben en met die tocht alle ondernemers uit Ecuador en het Zuiden willen tonen dat wij hun wereld willen leren kennen en zelf de moeite willen doen om te ervaren wat het is om in moeilijke omstandigheden grenzen te verleggen.”

“Er zijn de Quinoa boeren die op grote hoogte hun gewassen verbouwen in moeilijk bereikbare gebieden. Die gaan we zeker bezoeken. Ik hoop ook stiekem om Carmen te kunnen ontmoeten als ik daar ben. Voor mij wordt dit een zeer grote uitdaging, maar ik zie dit dan ook als de ultieme bekroning van een fantastisch jaar als Womed Award winnares. Het wordt een perfecte afsluiter!”