Gratienne Sioncke : “Ga voor je droom en start je eigen zaak.”

Gratienne Sioncke BorginsoleGratienne Sioncke is CEO van BORGinsole in Rotselaar dat unieke inlegzolen maakt. Naast het productielabo, heeft BORGinsole een eigen Podologisch Centrum met focus op biomechanische analyses van topsporters en kinderen.

Gratienne Sioncke legde wel een bijzonder parcours af. Na haar opleiding werd ze vroedvrouw in een verloskamer. “Daar heb ik geleerd de juiste beslissingen te nemen op het juiste moment”, zegt ze. Daarna werd ze lesgever in de opleiding vroedkunde aan de Artveldehogeschool en trok ze naar de Vlerick Business School. “Vooral ons onderzoek naar outsourcing van diensten in gezondheidzorgorganisaties heeft me het meest geïnspireerd om in 2007 een eigen onderneming te starten. Mijn grootste drijfveer was om de managementkennis die ik aan Vlerick Business School heb mogen opbouwen, om te zetten in de praktijk door een eigen onderneming te starten.”

Die onderneming werd BORGinsole. “Ik had zijdelings voeling met de podologie en zag hoe elke podoloog op zijn eigen terrein zolen maakte. Dat betekende een bijzondere kost voor al die zelfstandige praktijken”, zegt Gratienne. “Ik besloot het eerste productielabo in België op te starten voor het ontwikkelen en produceren van functionele zolen in de nichemarkt van de podologie. Ik leg voor mezelf de lat altijd hoog, dus ik wou niet zomaar een zool, maar een unieke hoogtechnologische zool. Vrij snel stapte ik naar een octrooibureau om een patent te krijgen op onze BORGinsole Intelligente Zool.”

Dat werd de start van een bijzonder mooi verhaal. “We begonnen met de computer in de living en een labo van amper tien vierkante meter met één CNC-machine. We hebben nu al dertien medewerkers en in juli komen nog twee podologen ons team vervoegen. We maken nu zolen voor zo’n zestig podologiepraktijken en onze unieke inlegzolen worden wereldwijd gedragen door tevreden eindgebruikers, vooral topsporters en kinderen, maar ook iedereen die last heeft ter hoogte van nek, rug, heup, knie, enkel of voet. We konden 2014 afsluiten met een omzetwinst van twintig procent tegenover het jaar voordien.”

“In acht jaar tijd hebben we veel innovatieve ontwikkelingen uitgevoerd”, zegt Gratienne Sioncke. “Zo hebben we nu onze eigen BORGinsole 3D Digitizer. De twee multifreesmachines kunnen 25 paar zolen automatisch frezen, dat is uniek in de wereld. Onze eigen BORGinsole 3D Sole Applicatie kan zolen op maat ,op basis van een 3D scan, ontwerpen volgens ons patent, een 3D printer kan in flexibel materiaal onze eigen zolen printen.”

Sioncke zit nog vol ambitie: “Mijn volgende droom is om verdere innovatieve ontwikkelingen door te voeren, zodat we voorloper blijven op de zolenmarkt. We willen ook internationaal doorbreken. Dat kan door podologen een hele BORGinsole productielijn aan te bieden, van onze BORGinsole 3D Digitizer, een eigen ontwikkelde scanner waarvoor we twee jaar geleden IWT subsidie kregen, over onze nieuwe BORGinsole 3D Sole App tot zelfs een eigen 3D Printer. Een belangrijke droom is al onze medewerkers aan boord te kunnen houden en ons team verder te kunnen uitbouwen.”

Gratienne Sioncke moet niet lang nadenken over de belangrijkste eigenschappen van een ondernemer: “Vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Je moet ook een goede timemanager zijn om alles te organiseren. Je moet veranderingsgezind zijn om snel te kunnen schakelen in snel veranderende economische omgevingen. Je moet ook innovatief en creatief zijn en vooral een goede people manager, want het zijn jouw medewerkers die je bedrijf maken.”

Bevlogen als ze is, heeft Gratienne Sioncke zeker een gouden tip voor startende ondernemers: “Ga voor je droom en start je eigen zaak. Sluit je van bij het begin aan bij een ondernemersorganisatie zoals Unizo. Denk vooral niet dat je alles zelf moet kunnen en weten maar omring je met de juiste mensen om zo alle kennis en kunde die je nodig hebt in je bedrijf te brengen. Wees bereid om veel te werken en doe aan netwerking: vanuit je zetel leg je niet de meest succesvolle samenwerkingscontacten. Wees een specialist in time management en creëer uit elke tegenslag een opportuniteit tot verandering en succes!”

Gratienne Sioncke is genomineerd voor de Womed Award.

 Stemmen kun je hier tot 10 februari.

Een video vind je hier