De bezoekers van het Leuvense bierfestival Zythos hebben de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused van Brouwerij Het Anker in Mechelen verkozen tot beste bier. Ambras van Filip Millet uit Hoegaarden was een andere publiekslieveling.

Het Zythos bierfestival vond dit jaar plaats in het weekend van 22 en 23 april in de Brabanthal in Leuven. Meer dan honderd brouwerijen en bierfirma’s presenteerden er ruim 500 bieren.

De aanwezigen konden stemmen op hun drie favoriete bieren. In totaal werd op meer dan 400 bieren gestemd. Zowel gevestigde brouwerijen als beginnende bierfirma’s kregen punten.

Het is de tweede keer dat Het Anker de consumententrofee van Zythos wint. In 2008 viel de brouwerij ook al in de prijzen met de Gouden Carolus Hopsinjoor.

Opvallend veel stemmen gingen naar Ambras. Dat is het bier van de firma Flawaal van Filip Millet uit Hoegaarden. Met zijn communautaire creatie op de taalgrens tussen Vlaams- en Waals-Brabant wil hij Vlamingen en Walen meer met elkaar verbinden.

“Ambras is een blond bier van 6,5 procent alcohol. Het is een dorstlesser. Je kan er goed aan doordrinken. Voor de kenners: het heeft een subtiele hoppigheid en een aangename moutigheid met een fruitige afdronk.”