Het Gordelfestival zoekt een externe partner om vanaf 2018 de organisatorische aspecten over te nemen. De vzw De Rand, die het sportieve en toeristische evenement in de Vlaamse Rand rond Brussel momenteel organiseert, heeft hiervoor een openbare aanbesteding uitgeschreven.

De externe partner moet creatief verder bouwen op het bestaande concept en de organisatie van de sportieve onderdelen en de randanimatie op zich nemen. Het gaat onder meer om de uitwerking van fiets- en wandelroutes, bewegwijzering en veiligheid, inrichting van de diverse evenementlocaties en aanlevering van personeel.

Het Gordelfestival is een gezamenlijk initiatief van Sport Vlaanderen, de provincie Vlaams-Brabant en vzw De Rand. Het eendagsevenement is de opvolger van de meer politiek geïnspireerde Gordel uit vervlogen tijden. Aan de vijfde editie op 3 september van dit jaar namen 26.000 mensen deel.

Tervuren

Bij elke editie worden wandelingen en fietsroutes ingericht vanuit het provinciedomein van Huizingen (Beersel) en een focusgemeente. Na Sint-Pieters-Leeuw dit jaar is het op 2 september 2018 de beurt aan Tervuren.

“Tervuren is het ideale uithangbord voor het Gordelfestival”, zegt Vlaams minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA).  “Het is een groene en gezellige gemeente, met een rijk aanbod voor fietsers en wandelaars. En heel wat toeristische troeven, zoals het Afrikamuseum en het Zoniënwoud.” Het Afrikamuseum opent in juni 2018 opnieuw de deuren na een lang sluiting.

Tijdens de editie 2018 blijft de nieuwe formule van de Gordelklassieker, een fietstocht van 100 kilometer rond Brussel door de Vlaamse Rand, behouden. Die werd dit jaar voor het eerst in groepjes van 125 deelnemers gereden. Voor de minder getrainde fietsers zijn er volgend jaar ook groepen die trager rijden dan 26 of 28 kilometer per uur.