Het moederbedrijf van Tiense Suiker, Südzucker, zag het laatste kwartaal zijn winst halveren. Dit komt omdat de prijs van suiker bijna op het laagste peil in 10 jaar staat.

Vorig jaar verdiende Südzucker in de maanden maart, april en mei zo’n 153 miljoen euro. Dit jaar halveerde dat bedrag tot 78 miljoen euro. De enorme winstdaling is te wijten aan té goedkope suiker. Op twee jaar tijd is de prijs van suiker gehalveerd. Dit komt onder andere door de afschaffing van het Europese quotasysteem. De Europese commissie legt niet langer de productiehoeveelheden van de suikerteelt vast. Deze maatregel werd in het leven geroepen om de Europese suikerbietenteelt naar de wereldmarkt te brengen. Maar de maatregel leidt tot overproductie met een enorme prijsdaling tot gevolg.

Gezondere levensstijl

Ook de vraag naar suiker, door de toename van de wereldbevolking, stijgt minder dan verwacht. Consumenten uit Westerse landen kiezen voor een gezondere levensstijl met suikerarme en suikervrije producten. Voorlopig is in de winkelrekken wel nog niets te merken van de prijsdaling.