KU Leuven en Telenet zetten een punt achter het goedkope internetabonnement voor Leuvense studenten. KotNet wordt opgedoekt net op het moment dat het twintig jaar bestaat. Telenet lanceert voor studenten en kotbazen vanaf maart een nieuw internetaanbod.

Al jaren werken KU Leuven en Telenet samen om studenten snel en goedkoop internet aan te bieden, zelfs toen breedband nog niet ingeburgerd was. KotNet was een pionier voor het studenteninternet. Nu het die pioniersrol ontgroeid is, hebben KU Leuven en Telenet besloten om samen een eind te maken aan KotNet.

De kiem voor KotNet lag in 1997. In een klein proefproject kon een groep studenten via een kabelmodem aansluiten op het netwerk van de KU Leuven en zo op het web surfen. Het project werd in 1998 uitgebreid naar heel Leuven: KotNet was geboren. Dat studenten op het eigen kot terechtkonden op webpagina’s, e-mail en nieuwsgroepen was in die tijd ongezien.

Pioniersrol

“KotNet speelde een niet te onderschatten pioniersrol”, zegt professor Koenraad Debackere, algemeen beheerder van KU Leuven. “Binnen de kortste keren was zowat elke studentenkamer in Leuven voorzien van KotNet, waardoor de universiteit al helemaal aan het begin van de 21ste eeuw zwaar kon inzetten op e-mail en webpagina’s als communicatiemiddel met studenten. Mede door het grote gebruik van KotNet kon in 2001 Toledo van start gaan, de elektronische leeromgeving om cursusmateriaal, opdrachten en oefeningen te delen.”

Het breedbandinternet waar KotNet mee pionierde, is nu de norm geworden. KU Leuven heeft samen met Telenet bekeken of een gezamenlijk aangeboden product nog relevant is. De uitkomst is dat KotNet na twintig jaar afgesloten wordt. Kwalitatief internet moet betaalbaar blijven voor elke student, maar nieuwe internetproducten op maat van studenten kunnen daar aan tegemoet komen.

Connectiviteit

Connectiviteit is vanzelfsprekend geworden voor studenten. Het verkeer van webpagina’s, cursusmateriaal, films en spelletjes is exponentieel toegenomen. KotNet is blijven evolueren maar nu was het tijd voor een nieuwe aanpak”, stelt Martine Tempels, senior VP Telenet business.

De connectiviteit voor studenten en kotbazen zal gegarandeerd worden. De huidige producten worden nog ondersteund tot 1 oktober 2018. Alle huidige klanten worden in de komende maanden gecontacteerd door Telenet om de afbouw te begeleiden. Telenet zal vanaf eind maart een nieuw specifiek aanbod ter beschikking stellen voor studenten en kotbazen.