Gitzwarte dag voor tewerkstelling in Vlaams-Brabant

zwarte dagDonderdag 15 september 2016 gaat de geschiedenis in als een gitzwarte dag voor de tewerkstelling in Vlaams-Brabant. Het regende donderdag speciale ondernemingsraden. Met desastreuze meldingen. Zeker 544 jobs sneuvelden. Nog eens 300 zijn in gevaar. Een chronologisch overzicht.

7.30 uur:

Mondelez verkoopt zijn chocoladefabriek van Côte d’Or aan het Zwitserse chocoladebedrijf Barry Callebaut. In de onderneming in Halle werken 300 mensen. Zij zouden aan de slag kunnen blijven tijdens een overgangsperiode van drie jaar.

10.30 uur:

Jacobs Douwe Egberts sluit zijn fabriek in Grimbergen. De koffieproductie wordt al stopgezet in januari en verhuist naar een andere Europese locatie. Daardoor verliezen 274 mensen hun job.

12.30 uur:

De Amerikaanse producent van olieboorkoppen Halliburton gaat zijn fabriek in Drogenbos sluiten. Daardoor verliezen de 50 arbeiders en bedienden hun baan.

13 uur:

De Belgische tak van kledingwinkelketen MS Mode vraagt het faillissement aan. Bij het bedrijf met hoofdzetel in Zaventem gaan 220 jobs verloren.