Gewezen radiomaker en Leuvenaar Jan Hautekiet (62) is verkozen tot voorzitter van auteursrechtenvereniging Sabam. Hij volgt Pierre Mossiat op. Hautekiet oefent het mandaat uit voor twee jaar. 

Nog maar net had hij afscheid genomen van Radio 1 of Jan Hautekiet heeft al een nieuwe uitdaging te pakken: voorzitter van auteursrechtenvereniging Sabam. Gisteren werd de zestiger uit Kessel-Lo verkozen door de raad van bestuur.

Leefbaar klimaat 

Er wacht Hautekiet naar eigen zeggen een hele uitdaging: “ik wens Sabam verder te zien evolueren naar een open en efficiënte organisatie. Vooral op het vlak van communicatie naar zowel auteurs, klanten, pers, politiek en publieke opinie is er nog werk aan de winkel”, zegt Jan Hautekiet. “Wij moeten nog beter vertellen dat Sabam vàn de auteurs is en als missie heeft hun rechten te beheren om hen zo een correcte vergoeding te verzekeren. In een technologisch snel evoluerende omgeving is de modernisering van het collectief beheer onontbeerlijk. Op die manier zorgt Sabam voor een leefbaar klimaat waarin auteurs ten volle hun creatieve projecten kunnen ontwikkelen.”

Karolien Debecker 

Vorige week nam Hautekiet na bijna 40 jaar afscheid als radiomaker van de VRT. Als componist en vennoot van Sabam maakt hij vanaf 1981 soundtracks voor film en theater en componeert hij programmatunes voor radio en tv. Als auteur schrijft hij columns, bio’s en boeken. Hautekiet werd bij Radio 1 opgevolgd door Karolien Debecker die op haar beurt de overstap maakte van jongerenzender MNM.