Op de luchthaven in Zaventem vond een tweejaarlijkse grote rampoefening plaats. Ditmaal werd een zwaar ongeval met een lijnvliegtuig gesimuleerd, met zowel doden als gewonden. Bovendien was er gevaar voor de omgeving door de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. “We zijn verplicht elke twee jaar dergelijke oefening te organiseren”, zegt Florence Muls van Brussels Airport Company. “De gebeurtenissen van maart 2016 staan hier los van.”

Volgens het scenario van de oefening botste een vliegtuig tegen pier A. Het  toestel lekte kerosine op de tarmac en had ook nog eens gevaarlijke stoffen aan boord. Zowel in het vliegtuig als in de pier vielen dodelijke slachtoffers en zwaargewonden. Het vliegtuig en de pier moeten geëvacueerd worden.

Noodplan

Ongeveer 250 mensen namen aan de oefening deel. Onder hen honderd figuranten die vooral de rol van slachtoffers op zich namen. De oefening begon op de luchthaven zelf maar werd ook daarbuiten voortgezet. Zowel politie, brandweer, Rode Kruis als de provincie Vlaams-Brabant namen eraan deel.

“Dit soort oefeningen maakt deel uit van ons noodplan. We organiseren dat om de twee jaar”, zegt Florence Muls, woordvoerster van Brussels Airport Company. “De vorige oefening vond plaats in 2015. De aanslag van maart 2016 heeft geen invloed gehad op deze oefening.”

Tijdens de oefening was er geen hinder voor de passagiers. Zowel in de terminal als in pier A werd aan de passagiers duidelijk gecommuniceerd dat het om een oefening ging.