De stad Vilvoorde koopt de oude Asiat-site voor 10 miljoen euro, en kiest dan toch niet voor een nieuw bedrijventerrein als invulling. Een secundaire Freinetschool en een moskee krijgen nu een plaats op het terrein.

Vilvoorde smeedde al even plannen voor de aankoop van de militaire site Asiat om deze vervolgens te ontwikkelen tot een bedrijventerrein. Maar het dossier zat al enkele jaren vast omdat de originele vraagprijs van 11 miljoen euro te hoog was. Verdere onderhandelingen hebben dan nu eindelijk de prijs doen zakken tot 10 miljoen euro waarvan de helft van de prijs bij aankoop betaald wordt en de andere helft gespreid zal worden afgelost.

Publieke voorzieningen

De terreinen met een oppervlakte van 5,7 hectare in het centrum van de stad zullen een secundaire Freinetschool en een moskee huisvesten. “We zijn er meer en meer van overtuigd dat de Asiat-site de belangrijkste optie is om publieke voorzieningen zoals sportinfrastructuur, woningen, een school en eventueel een nieuwe locatie voor de moskee te voorzien”, zei burgemeester Hans Bonte (SP.A) vorig jaar al. “We hebben als snelst groeiende stad van Vlaanderen een grote behoefte aan die extra voorzieningen en dit gebied is daarvoor uitermate geschikt.”

Verhuizing moskee

De stad rekent ook op inkomsten vanuit het project. “De stad zal immers een deel van het terrein verkopen aan het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap, zodat er een secundaire Freinetschool kan komen in onze stad”, zegt schepen van Financiën Jo De Ro (Open Vld). “Een ander deel van de site zal verkocht worden aan de vzw Annasr, zodat de Moskee die nu nog aan de Mechelsesteenweg ligt naar de Asiat-site kan verplaatst worden. In het gedeelte dat de stad in bezit zal houden, liggen tal van mogelijkheden voor vele bevoegdheden van de stad, zoals bijvoorbeeld een bergruimte voor het kampmateriaal van de Vilvoordse jeugdverenigingen.”