Het schepencollege van Lubbeek geeft Urbain Vandeurzen geen bouwvergunning voor zijn wijnproductiecentrum. Dat wilde de ondernemer uitbouwen op een open terrein langs het Lindenbos in deelgemeente Linden. Het dossier verhuist nu naar de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant.

Vandeurzen kocht in Linden een park met kasteel. Hij  plantte er een wijngaard van een hectare aan. Daar wil de ondernemer nu ook een gebouw optrekken voor de productie van de wijn. Het architectenbureau Eyers ontwierp een twaalf meter hoog futuristisch gebouw met een gebogen dak.

Bij zijn eerste bouwaanvraag vroeg de gemeente Lubbeek om enkele aanpassingen door te voeren. Vandeurzen besloot het ontwerp te verkleinen maar dat blijkt niet voldoende.

Het voornaamste argument voor het schepencollege om de bouwvergunning te weigeren is dat het gebouw het uitzicht van het landschappelijk waardevol gebied zal verstoren. “Wij hebben de bouwaanvraag negatief geadviseerd en verwijzen het beladen dossier door naar de deputatie van de provincie Vlaams-Brabant”, zei waarnemend burgemeester Tania Roskams (N-VA).

Binnen het gemeentebestuur was de verdeeldheid groot. De voorstanders zien toeristische en economische opportuniteiten. Zij stellen dat de helling geen geklasseerd dorpsgezicht is en dat het uitzicht door enkele aanpassingen behouden kan blijven.

De inwoners van de gemeente zien het project liever niet komen. Al maanden is er fel protest tegen de plannen van Vandeurzen. Het comité Lindenlandschap verzamelde voor het openbare onderzoek bijna 650 bezwaarschriften.