“Geef gas maar denk tweemaal na” (Pieter Vanparijs van Ecompany)

Vier kandidaten voor Vlaams-Brabantse Jonge Ondernemer van het jaar (2)

PieterVanparijsMeten is weten. Ecompany specialiseerde zich in energiemeters. Het bedrijf uit Herent ontwikkelt nieuwe toepassingen voor het meten van het verbruik van warmte, elektriciteit, water en gas. “Alles wat met energie te maken heeft, wordt duur. Dus is het nodig dat er oplossingen geboden worden”, zegt bedrijfsleider Pieter Vanparijs van Ecompany (33).

Ecompany is een jonge onderneming die de uitdaging met het energievraagstuk aangaat. Het adviseert en verkoopt high-end energiemeetsystemen. Van warmte- en koudemeters tot watertellers en elektriciteitsmeters.

“In een periode van dure energiefacturen is het noodzakelijk dat de data van de meters uitgelezen worden op een geautomatiseerde manier. Dat kan via kabel, draadloos, via internet, e-mail of zelfs sms”, stelt Vanparijs. “Om die meters te lezen evolueren we doorlopend naar nieuwe systemen.”

“Het is zes tot zeven jaar geleden begonnen met een idee. Energie wordt schaars. De nichemarkt van meters bestond nog niet. Het plan was om vooral warmte- en energiemeters te ontwikkelen.” Met de laptop in aanslag trokken de medewerkers van Ecompany van woning naar woning.

“De nichemarkt is de voorbije jaren geëvolueerd. Er wordt nu veel opgemeten dan vijf jaar geleden. Logisch dat er wel wat competitie gekomen is. Sommige bedrijven zetten in op meters voor water, andere voor warmte. Wij bieden de combinaties.”

Het persoonlijk motto van de bedrijfsleider Pieter Vanparijs? “Zoek een evenwicht, tussen een idee en de uitwerking. Bezint eer je begint. Wees voorzichtig met risico’s. Geef volle gas maar denk tweemaal na.”

“In april 2010 hebben we Ecompany opgericht. Inmiddels werken we met zeven personen. En we hebben nog mensen nodig.”