Het Centre for Drug Design and Discovery (CD3) van de KU Leuven, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en het farmaceutische bedrijf Galapagos hebben een licentie- en samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de ontwikkeling van geneesmiddelen om ontstekingsziekten te behandelen. Het gaat om een nieuw type medicijnen dat de activiteit van het MALT1-gen blokkeert. De ontwikkeling wordt beschouwd als een veelbelovende therapeutische piste in de strijd tegen auto-immuunziekten en bepaalde vormen van kanker.

De samenwerking is gebaseerd op de MALT1-remmers die CD3 en VIB ontwikkelden op basis van de resultaten van de onderzoeksteams van Thijs Baens en Peter Marynen (VIB-KU Leuven) en Rudi Beyaert (VIB-UGent). Zij ontdekten dat MALT1 een belangrijke regulator is voor de controle van ontstekingsreacties.

MALT1 is een eiwit in het menselijk lichaam dat een rol speelt bij ontstekingsreacties. De nieuwe bevindingen openen perspectieven om ziektes te behandelen door de werking van dat eiwit stil te leggen.

Om de remmers om te zetten in een klinische toepassing werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Galapagos, wereldspeler in geneesmiddelen tegen ontstekingsziekten. Het bedrijf krijgt de exclusieve optierechten op verfijning en commercialisatie van deze technologie. VIB en CD3 ontvangen in ruil royalty’s als er producten op de markt komen.