fruitboerenDe fruitsector meer risicobestendig maken door het realiseren van een betaalbare hagelverzekering voor alle fruitbedrijven. Dat beoogt de vakgroep Fruit van de Boerenbond met een actieplan. Dat werd zopas opgemaakt om de crisis structureel aan te pakken waarmee de sector de voorbije twee jaar kampte door de boycot van Rusland.

In het actieplan pleit de Boerenbond er onder meer voor “om volop in te zetten op het kostenefficiënt produceren van fruit”. De telers moeten beter begeleid worden bij het uitstippelen van de strategie voor hun bedrijf.

Daarnaast moet de sector meer risicobestendig worden. Ter ondersteuning van het pleidooi voor een betaalbare hagelverzekering wijst de landbouworganisatie op het feit “dat fruitbedrijven steeds vaker geconfronteerd worden met slechte weersomstandigheden zoals vorst, hagel en storm”.

Door de sluiting van de Russische grens dienden onze fruittelers voor meer dan dertig procent van hun peren en tien procent van hun appels een nieuwe bestemming te vinden. Om succesvol nieuwe markten te veroveren moet de fruitsector volgens de Boerenbond naast promotie vooral inzetten op kwaliteit en zich in het buitenland onderscheiden van andere producenten door het afleveren van hoogkwalitatieve producten.

De Boerenbond pleit voor de uitwerking van een kwaliteitsconvenant voor alle schakels in de keten van de fruitsector. Om nieuwe markten aan te boren dienen alle krachten gebundeld te worden en moet er geïnvesteerd worden in een gemeenschappelijke markt- en afzetstrategie.