keyboard-279667_640In het tweede kwartaal van dit jaar werden 57 fraudegevallen via internetbankieren vastgesteld. Net als in het eerste kwartaal van dit jaar – toen er 63 fraudegevallen waren – blijft dit aantal ver onder de piek van 1.772 gevallen in 2013 en de 277 gevallen in 2014.

“Doordat fraudeurs echter vaker inzetten op slachtoffers uit het bedrijfsleven, stijgt de buit”, zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin. Terwijl er in het eerste kwartaal van 2015 voor 173.056 euro  werd buitgemaakt, stijgt dit bedrag in het tweede kwartaal tot 538.056 euro.

Tot nu toe maakten de fraudeurs vooral gebruik van phishing, een techniek waarbij criminelen de persoonlijke gegevens en bancaire codes van hun slachtoffers proberen te achterhalen. In het tweede kwartaal van dit jaar vond de fraude via internetbankieren vooral plaats via malware bij bedrijven. Malware is een verzamelnaam voor allerlei soorten kwaadaardige en schadelijke software. Ongevraagd en onopgemerkt slaagt die erin zich op de computer van een gebruiker te installeren, meestal door het openen van een ‘besmette’ bijlage bij een e-mail of door het klikken op een link. Malware beïnvloedt normale computerprocessen. Zo wordt informatie gestolen of kunnen fraudeurs geld van een rekening halen.

Hier vindt u een reeks tips om veilig online te bankieren