online_shopping_900_490_90_s_c1_smart_scaleIn het eerste kwartaal van 2015 vonden 63 fraudegevallen met internetbankieren plaats. Daarbij werd een totaal bedrag van ongeveer 173.000 euro worden buitgemaakt. Dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Deze cijfers liggen volledig in lijn met de lage fraudecijfers van 2014, toen gebeurden 277 fraudegevallen plaats voor ongeveer 650.000 euro. Dit kwam toen neer op een daling van 85% tegenover 2013.

Het beperkte aantal fraudegevallen mag volgens Febelfin echter niet leiden tot een verslapping van de aandacht voor veilig internetbankieren. Fraudeurs zijn nog steeds actief in België en verbreden hun actieterrein ook steeds vaker richting professionele gebruikers in de bedrijfswereld die gebruik maken van internetbankieren. Zij hanteren zowel kwaadaardige software (malware) als zeer spitsvondige overredingstechnieken om gebruikers te misleiden.

“In 2014 werden bijna 85% minder fraudegevallen genoteerd dan in 2013”, zegt Michel Vermaerke, gedelegeerd bestuurder van Febelfin. “Wij zijn verheugd te kunnen constateren dat deze lijn ook in het eerste kwartaal van 2015 wordt aangehouden. De eerste drie maanden van dit jaar vonden slechts 63 fraudegevallen plaats. Dit is dus minder dan één geval per dag.”

De daling van het aantal fraudegevallen is volgens Febelfin te danken aan een combinatie van verschillende factoren, waaronder de verhoogde waakzaamheid van de consumenten thuis en de professionele gebruikers op kantoor. Zij gaan bewuster om met de beveiliging van hun computer en met de bescherming van hun persoonlijke gegevens en codes.

De verschillende sensibiliseringscampagnes die Febelfin en de banken de voorbije jaren hebben gelanceerd, werpen dus af. “Het is bemoedigend om te constateren dat blijvende waakzaamheid en een goede samenwerking tussen de verschillende partijen op het terrein zich een sterk wapen tonen in de strijd tegen fraude”, zegt Vermaerke.

Meer informatie over veilig internetbankieren vindt u op www.safeinternetbanking.be.