Vicky Bogaert is een smartphonefotografe uit Landen in het Hageland. Zij analyseert hoe we vandaag met onze smartphonecamera omspringen en wat de valkuilen zijn.

“De jongste jaren is de kwaliteit van de smartphonecamera’s enorm verbeterd. Maar toch blijft fotograferen met zo’n camera technisch veel beperkter. De resolutie is ook lager. Je kan je foto niet oneindig vergroten en inzoomen is sowieso uit den boze.”

“Vandaag nemen veel mensen ook heel veel foto’s. Kwantiteit gaat vaak boven kwaliteit. Dat is op zich niet zo erg, maar er wordt nadien niet veel gedaan met die overvloed aan beelden.”

“Voor de creativiteit is het belangrijk om je niet te laten leiden door likes. Een sociaal medium als Instagram bepaalt zelf wie je foto’s kan zien. Dat is maar een beperkt deel van je volgers.”

“Door de algoritmes die aldoor veranderen, wordt Instagram soms te veel binnen een duidelijk afgelijnd plaatje gehouden. Het speelt vooral in op trends, eerder dan ieders individuele beeldtaal en kijk te vieren. Een gemiste kans voor échte creativiteit.”