De septemberkermis in Leuven beleefde maandag voor het tweede jaar op rij een prikkelarme dag. De foorkramers beperkten licht en geluid op de vele attracties. Tot jolijt van de bezoekers en omwonenden.

Het was maandag even wat stiller op de septemberkermis. Heel wat stiller zelfs. Tussen 16 en 20 uur werd het geluid begrensd tot vijftig decibel voor achtergrondmuziek en de stroboscopen gingen uit. Felle lichten werden gedimd en de microfoons zwegen voor een keer, tenzij om de start van een attractie aan te kondigen.

Het initiatief ging uit van de stad Leuven. Maar de foorkramers stonden er volledig achter. “Want kermis moet voor iedereen een feest zijn”, stelden ze. De overvloed aan licht en geluid die voor velen bij het kermisgebeuren hoort, is voor anderen een heuse kwelling.

“Op deze manier konden ook personen die moeite hebben om de input te filteren of het graag wat rustiger hebben, genieten van een leuke kermisavond”, zei schepen van Feestelijkheden Dirk Vansina.

Een prikkelarme kermis is een godsgeschenk voor mensen met autisme en epilepsie. Luide muziek en felle lichten zijn voor hen niet per definitie een probleem als ze de input maar kunnen uitzetten. Op de kermis krijgen ze de geluiden van diverse attracties tegelijk binnen. Die input filteren lukt hen niet, waardoor een halfuurtje vaak al te veel is.