In de Sluisstraat in Leuven heeft foodmarket De Smidse de deuren geopend voor het grote publiek. Het is een realisatie van projectontwikkelaar ViRiX. De familie Haenen verbouwde de voormalige smidse van Stella Artois tot een overdekte markt voor voeding van ambachtelijke kwaliteit.

De Smidse is al de tweede foodmarket in Leuven in acht maanden tijd. In maart opende in het industriële complex van de Centrale Werkplaatsen in deelgemeente Kessel-Lo Hal 5.

Voor De Smidse renoveerde projectontwikkelaar ViRiX de voorbije maanden tijd de oude smidse van Stella Artois. In het voormalige industriële gebouw voerde de Leuvense brouwerij in het verleden smeedwerk uit. Het gebouw combineert oud en nieuw. Het oude industriële erfgoed is nog zichtbaar. Maar binnen is plaats voor een moderne markt.

Barcelona

Het resultaat is een indoor versmarkt zoals de Boqueria in Barcelona. Naast vijf voedingswinkels kan de bezoeker er ook terecht in een kapsalon, een yogacentrum en een centrum voor hartcoherentietraining.

Ook enkele bekende namen hebben er een zaak. Felice Miluzzi van restaurant Rossi, door gids Gault&Millau uitgeroepen tot beste Italiaanse kok, pakt uit met zijn tweede eetgelegenheid in Leuven. Televisiekok Jeroen De Pauw lanceert zijn aperobagstore om van een uitgebreid aperitiefmoment te genieten. Ook slagerij De Kapblok, door de Landsbond der Beenhouwers verkozen tot beste beenhouwer van België, vond er een onderkomen.

“Barcelona heeft La Boqueria, Leuven heeft De Smidse. Waar anders in dit land kan je de beste Italiaanse chef van het land en de beste slager van België onder één dak vinden”, zegt Vic Haenen van ViRiX.