De editie 2018 van het Gordelfestival wordt mee gedragen door Flanders Classics. De organisatoren van De Rand schreven daarvoor een openbare aanbesteding uit. Het evenementenbureau uit Vilvoorde, vooral bekend van de organisatie van de Vlaamse voorjaarskoersen, zal instaan voor de sportieve, logistieke en promotionele luiken van het toeristische evenement.

Het Gordelfestival wordt georganiseerd door De Rand, Sport Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. De Rand blijft de coördinator van het festival maar geeft de fakkel door op organisatorisch gebied.

Na een openbare aanbesteding zal Flanders Classics de fiets- en wandelroutes uitwerken en instaan voor de bewegwijzering en veiligheid. Voorts zal het bedrijf de verschillende evenementenlocaties inrichten en het personeel aanleveren.

Het Gordelfestival vindt plaats op zondag 2 september en is in zijn huidige vorm aan de zesde editie toe. Vorig jaar namen zo’n 26.000 mensen deel aan de toeristische dag rond het Vlaamse en groene karakter van de Rand rond Brussel. Focusgemeente in de editie 2018 is Tervuren.

De fietslus van honderd kilometer blijft behouden. Maar zoals eerder aangekondigd staat die in de editie 2018 ook open voor meer recreatieve fietsers.