fitnesstoestelHet Nederlandse bedrijf Fit20 doet zijn intrede op de Belgische markt. In Kraainem opent het een zaal voor functionele fitness voor mensen met weinig tijd. Een nieuw concept richt zich op professionals in maat- en mantelpak die zich niet eens hoeven om te kleden of te douchen. En nog straffer: één training per week van welgeteld 20 minuten zou moeten volstaan om topfit te worden en te blijven. Fit20 wil op korte termijn ook een vestiging in Leuven openen.

Het concept van Fit20 komt België binnengewaaid via Nederland. Trainen met hoge intensiteit is de sleutel tot verhoopt succes: meer vragen van het lichaam dan het aankan en de comfortzone verlaten die regeert in de huidige fitnesscentra. Resultaten gegarandeerd en minder afhakers, beweert Fit20.

Fit20 gaat in tegen de trend in fitnesscentra om steeds minder aan begeleiding te doen. Personeel is (te) duur. De firma werkt altijd op afspraak en onder persoonlijke begeleiding, vanuit de denkpiste dat de klant zichzelf niet tot het uiterste kan brengen.

Angels onder het gras zijn de kostprijs en mogelijke gevaren voor de gezondheid. Krachttraining zonder opwarming leidt tot spierletsels, waarschuwen geneesheren. Een sessie kost 22,5 euro. Meer dan 1 euro per minuut dus. Maar wel maar één keer per week, in een tot 17 graden gekoelde ruimte. Volgens Fit20 zou je daarin niet zweten en zijn de vervelende omkleed- en douchepartijen verleden tijd.

De geloofwaardigheid van de hele sector kreeg recentelijk een flinke deuk. Zeventig procent van de fitnesscentra neemt het niet zo nauw met de economische spelregels, zo blijkt uit onderzoek van de Economische Inspectie. Bij 107 van de 156 gecontroleerde ondernemingen werden liefst 295 inbreuken vastgesteld.

Vooral de langlopende abonnementsformules liggen onder vuur. Het probleem ontstaat als de klant zijn jaarabonnement, dat hij met een maandelijkse domiciliëring betaalt, vroegtijdig wil stopzetten. Meestal moet hij dan een schadevergoeding betalen die evenveel of zelfs meer kost dan de prijs van de resterende duur van het contract.