FinTech Village incubator voor startups

mouse-84828_640In Brussel werd FinTech Village onder de doopvont gehouden. Dat is een incubator voor startups in financiële technologie. Deze sector concentreert zich op bepaalde aspecten van het bankwezen. Initiatiefnemer ING wil het innovatieproces versnellen en werkt daarvoor samen met partners als consultantfirma Deloitte uit Diegem. De bank plukt gretig expertise weg, onder meer bij Clear2Pay in Machelen en iMinds in Leuven.

Veel investeerders zien brood in fintech, de nieuwe deelsector rond bedrijven gespecialiseerd in financiële technologie. Starters en groeibedrijven concentreren zich op aspecten van het bankwezen zoals betalingen, kredietverstrekking, financiële planning en beveiliging. De ING-bank wil een pioniersrol spelen in de uitbouw van een fintechcommunity.

Met FinTech Village creëert ING een innovatielab voor startende fintechbedrijven. Het nieuwe platform dient om hen te begeleiden en te coachen. Starters krijgen de kans om hun ideeën uit te testen. Het project moet volledig operationeel zijn tegen het najaar. Tegen dan is er een selectie van startups en is de periode van begeleiding bepaald.

Tot de handvol partners behoren naast Swift, Belcube en SmartFin Capital consultant Deloitte uit Diegem en Eggsplore. Dat is een ecosysteem voor fintechbedrijven, opgericht door Jurgen Ingels en Wim De Waele. Zij verdienden hun sporen bij respectievelijk Clear2Pay in Machelen en iMinds, het Vlaamse knooppunt voor digitaal onderzoek en ondernemerschap waartoe ook de KU Leuven behoort.

In België zijn 150 bedrijven actief in fintech. Die verzamelen heel wat kennis en knowhow, opgedaan bij onder meer Clear2Pay.