FILIP VANDENBERGHEFilip Vandenberghe uit Boutersem start als Klussenier, een veelzijdig vakman voor renovatie, onderhoud en verbouwingen. Hij richt zich zowel op particulieren als bedrijven.
“Na mijn opleidingen Mechanica A2 en Mechanica – Elektronica A1 volgde ik ’s avonds nog opleidingen voor metser en installateur sanitair”, zegt Filip Vandenberghe. “Mijn eerste werkervaring heb ik opgedaan als leraar Mechanica, maar daarna maakte ik de overstap naar het bedrijfsleven. Eerst als onderhoudstechnieker en daarna als polyvalent technieker. In mijn laatste functie werkte ik als bouwtechnieker op een bouwkundige afdeling. Ondertussen besteedde ik al mijn vrije tijd aan mijn grote hobby renoveren en verbouwen. Inmiddels heb ik mijn tweede woning zo goed als compleet zelf verbouwd naar een moderne comfortabele woning.”

“Mijn grote droom was om van mijn hobby mijn werk te maken en daarom was ik begin dit jaar al gestart in bijberoep”, zegt Vandenberghe. “Als snel werd duidelijk dat mijn toekomst als zelfstandig ondernemer in de renovatie- en bouwsector ligt. Maar hoe maak je daar een rendabel hoofdberoep van? Zo kwam ik al snel terecht bij De Klussenier.”
Filip werkt voornamelijk alleen maar voor grotere werken kan hij rekenen op de steun van collega’s uit de buurt zoals De Klussenier Johan Somer in Aarschot en De Klussenier Peter Van den Heuvel uit Tremelo. “Het is niet zo dat we samen één bedrijf hebben, want we zijn en blijven allemaal zelfstandig ondernemer”, zegt Vandenberghe. “Maar voor bepaalde werken is het handig dat je een collega kunt inschakelen om werken voor de klant sneller te kunnen afwikkelen. Of om een helpende hand toe te steken, want alleen een plafond van Gyproc platen monteren valt niet mee.”
Filip Vandenberghe richt zich op particulieren en bedrijven. In de praktijk blijkt het moeilijk om gekwalificeerd personeel voor kleinere renovaties te vinden, omdat bouw- en aannemersbedrijven zich vooral op het grote werk als innovatie en nieuwbouw richten.