Het fileleed in Vlaams-Brabant neemt alleen maar toe. Uit het jaarverslag van het Vlaams Verkeerscentrum blijkt dat de Brusselse Ring (R0) in 2017 het grootste verkeersknelpunt bleef. De Brusselse en Antwerpse Ring waren tijdens de avondspits goed voor de helft van alle files.

Naar drukste stukken weg in Vlaanderen is de hele top veertig terug te vinden op de Brusselse en Antwerpse Ring. Op twee segmenten na, waaronder de E40 tussen Sint-Stevens-Woluwe en Sterrebeek, twee deelgemeenten van Zaventem, in de richting van Leuven.

De twee stukken ring domineren ook de top veertig van meest verzadigde autowegstukken met 36 plaatsen. Het meest verzadigde stuk van Vlaanderen bevindt zich op de Brusselse Ring in de zone bij het UZ van Jette, tussen Wemmel en Groot-Bijgaarden (Dilbeek).

De Brusselse Ring telde in 2017 tot 13.000 vrachtwagens per rijrichting en per werkdag. De ochtendfiles in de regio stegen met zeven procent, de avondfiles met vijf procent.

Schade

Een groot deel van het wegennet op en naar de Brusselse Ring is oververzadigd. Bij de minste verstoring zoals een ongeval ontstaan er lange files op de drukke delen. Die veroorzaken grote economische schade.

Voka Vlaams-Brabant schat de kost op ruim 200 miljoen euro per jaar. “Investeren in de mobiliteit in Vlaams-Brabant komt heel Vlaanderen ten goede”, zei algemeen directeur Peter Van Biesbroeck eerder al. “Zowat iedereen die in en rond Brussel werkt, komt door onze provincie.” De werkgeversorganisatie is al langer vragende partij voor investeringen in alternatieve vervoersmethodes.