De verkeersdrukte neemt nagenoeg overal in ons land toe. Dat blijkt uit de TomTom Traffic Index 2016, die voor het eerst gegevens verwerkte voor tien Belgische steden. Leuven is daarbij een nieuwkomer. De hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant blijkt de stad met het vierde hoogste congestiecijfer te zijn. In vergelijking met 2015 duurde een gemiddelde rit er vorig jaar gemiddeld zomaar eventjes 22 procent langer.

In Brussel moeten bestuurders gemiddeld 38 procent toevoegen aan hun reistijd. Dat is 3 procent meer dan in 2015 of omgerekend gemiddeld 44 minuten extra reistijd. Maandagochtend en vooral donderdagavond zijn te mijden. Samen met Parijs en Manchester bekleedt onze hoofdstad de achtste plaats in Europa. Wereldwijd staat Brussel op plaats 37 van de 390 steden.

Leuven deelt de trieste vierde plaats met het hoogste congestiecijfer met Namen. Naast Leuven waren ook Kortrijk en Bergen nieuwkomers in de TomTom Traffic Index 2016. Kortrijk telt een congestiecijfer van 21 procent. Bergen laat zeventien procent optekenen.

De TomTom Traffic Index wordt al voor het zesde jaar op rij uitgebracht.