Colruyt is door het hof van beroep in Brussel veroordeeld tot een geldboete van 270.000 euro wegens inbreuken op het verbod op tabaksreclame. Het hof van beroep bevestigt daarmee het vonnis uit eerste aanleg. De retailroep uit Halle zegt verrast te zijn door de uitspraak.

Volgens het hof van beroep heeft de warenhuisketen het verbod op tabaks­reclame op vier manieren geschonden. Het verkocht tabak onder de prijs die vermeld stond op de fiscale zegel. Het gaf hoeveelheidskortingen, extra kortingen en zogenoemde kampkortingen aan jeugdbewegingen.

Colruyt werd in 2013 in eerste aanleg veroordeeld tot een geldboete van 270.000 euro, maar ging in beroep. Tijdens het proces vocht de warenhuisketen de minimumprijzen aan.

Zegel

Volgens de Belgische regeling mogen detailhandelaars geen tabaksproducten verkopen onder de prijs die de fabrikant of importeur op de fiscale zegel heeft gezet. Het Europees Hof van Justitie oordeelde dat die regeling niet in overtreding is met de Europese regels.

Colruyt stelt dat het al vijf jaar geleden gestopt is met de prijszetting waartegen klacht was ingediend. “Colruyt heeft enkel gevolg willen geven aan de wettelijke verplichting om de prijs van een product duidelijk aan te geven in een winkel. Volgens ons was dat geen vorm van reclame, maar de rechter heeft anders geoordeeld”, zei algemeen directeur Chris Van Wettere aan de VRT.