hagelander-hageland-fietsen-motorijden-mountainbikeHet Hageland blijft een aantrekkingspool voor fietstoeristen. Uit de tellingen voor 2014 blijken de recreatieve fietsers goed voor een omzet van 5,8 miljoen euro, een stijging met 590.192 euro tegenover 2013. De gebruiker diept per dagtrip ruim 10 euro uit de zakken. De horeca strijkt het merendeel van de centen op.

Het netwerk van fietsknooppunten in Vlaams-Brabant kreeg in 2012 een provinciale ontsluiting met de realisatie van het project in het Hageland, de missing link. Het was voor Toerisme Vlaams-Brabant ook het sein voor de introductie van innovatieve fietstellers.

Bij de metingen wordt gebruik gemaakt van mobiele en vaste tellers. Bij de mobiele wordt een rubberen slang over de weg gespannen. Bij de vaste wordt gewerkt met een systeem met een glasvezelsensor. De tellers zijn uitgerust met een zonnepaneel en via een online module direct raadpleegbaar.

De metingen voor 2014 zijn afgerond en daaruit blijkt dat het aantal fietstoeristen in het Hageland blijft stijgen. Ditmaal met 20.000 eenheden, van 524.205 in 2013 tot 542.637 stuks. Het voorjaar was een topper die de mindere zomer ruimschoots compenseerde.

Toerisme Vlaams-Brabant telde niet alleen de fietsers maar ook wat zij uit hun portemonnee haalden. De recreanten spendeerden tijdens of onmiddellijk na hun tocht gemiddeld 10,69 euro per persoon. De totale economische return bedroeg 5.800.790 euro. In 2013 leverde een gemiddelde besteding van 9,94 euro een omzet van 5.210.597 euro op. De horeca ging aan de haal met het overgrootste deel van de uitgaven op en langs het fietsnetwerk. De restjes gingen naar streekproducenten en attracties of bezienswaardigheden langs het parcours.

In vergelijking met andere delen van Vlaanderen is het fietsknooppuntennetwerk Hageland bezig aan een inhaalmanoeuvre. Bij de introductie waren er nog heel wat onverharde trajecten, een gesel voor de meer sportieve fietstoeristen. De investeringen van de voorbije drie jaar, ook door gemeentebesturen, werpen nu vruchten af. Een enquête leert dat recreanten randinfrastructuur zoals picknicktafels en rustbanken enorm appreciëren.

De dagtrips vertalen zich ook in extra werkgelegenheid voor de regio Hageland, die economisch achterblijft bij andere delen van de provincie.