Op het Martelarenplein in Leuven wordt op 25 januari het eerste deel van de fietsspiraal geleverd. Die moet zorgen voor een vlotte fiets- en voetgangersverbinding tussen de Martelarenlaan in deelgemeente Kessel-Lo en het Martelarenplein. De spiraal loopt over via een brug over het Leuvense station.

De stad Leuven pompt 1,9 miljoen euro in het project. Volgens schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets zal de fietsspiraal in maart of april in gebruik kunnen worden genomen.

Sinds de trap tussen de brug over het Leuvense station en het Martelarenplein in 2016 verwijderd werd, kan het plein alleen bereikt worden via de stationslift op perron 1. Die lift mag echter niet gebruikt worden door fietsers. Fietsers uit Kessel-Lo moeten dan ook een omweg maken om het centrum van Leuven te bereiken.

De eigenlijke fietsspiraal, die geleverd wordt uit Polen, kost 1,4 miljoen euro en wordt volledig gefinancierd door Leuven. De stad legt nog eens 500.000 euro extra op tafel voor aanpassingswerken aan het aanpalende seinhuis van de NMBS. De fietsspiraal wordt voor een deel tegen dat seinhuis gebouwd.

De constructie bestaat uit twee lussen en zal 3,5 meter breed zijn, met een hellingsgraad van maximaal vier procent.