Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde een nieuwe fietskaart voor de provincie. Daarin is een groot aantal trajectwijzigingen aan het fietsknooppuntennetwerk opgenomen, met 150 kilometer nieuwe fietspaden en 105 nieuwe knooppunten. Dat was hoognodig. Van alle Vlaamse provincies is het knooppuntennetwerk in Vlaams-Brabant met voorsprong het slechtste. Vooral het Hageland is een gesel voor de recreatieve fietser.

In het Hageland en Leuven is het fietsnetwerk grondig vernieuwd. Dit deel van het netwerk, goed voor 900 van de 2.000 kilometer in de provincie, is meer dan tien jaar oud. Een vernieuwing drong zich op, vooral van de trajecten. Vorig jaar werden die grondig onderzocht op veiligheid, fietscomfort en beleving. In overleg met de gemeenten en andere wegbeheerders werd rekening gehouden met huidige fietsmogelijkheden, opportuniteiten en toekomstscenario’s.

“Die screening resulteerde in 150 kilometer nieuwe trajecten, 55 kilometer verbeterde trajecten en 105 nieuwe knooppunten. De bewegwijzering wordt volledig vervangen. Deze operatie, waarbij 8.000 nieuwe borden geplaatst worden, is in januari gestart en loopt nog tot mei”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Waals-Brabant

De nieuwe fietskaart is provinciegrensoverschrijdend, wat een belangrijke meerwaarde vormt. Het fietsnetwerk van Vlaams-Brabant sluit op een twintigtal plaatsen aan op de nieuwe fietsknooppunten in Waals-Brabant. Helaas is de kaart van de Waalse fietsbroeders niet lang na de publicatie al niet meer in voorraad.

Het bestand van fietsvriendelijke cafés, restaurants en logies werd geactualiseerd. Op de nieuwe fietskaart heten 117 fietscafés en 109 fietslogies fietsers welkom. Er zijn ook faciliteiten opgenomen voor de minder sportieve fietsers die op pad gaan met een elektrisch exemplaar.

De nieuwe fietskaart is te koop (7 euro) in boekhandels en toeristische infokantoren.