De Fietsersbond heeft vanuit vier gemeenten in Vlaams-Brabant een race georganiseerd naar het centrum van Brussel met een fietser, een automobilist en een gebruiker van het openbaar vervoer. Telkens raakte de fietser het snelst op de eindbestemming. De auto bleek het traagste vervoermiddel.

De startplaatsen waren de Vlaams-Brabantse gemeenten Overijse, Grimbergen, Asse en Tervuren. Daar vertrokken telkens minimum een fietser, een automobilist en een gebruiker van het openbaar vervoer. Eindbestemming was de Beurs in Brussel.

Bedoeling was om daar tegen 9 uur in de ochtend toe te komen. Alleen de fietsers slaagden met glans. De fietser vanuit Overijse deed 35 minuten over het traject. Dat was negen minuten sneller dan het openbaar vervoer.

De resultaten vertoonden twee constanten: de fiets was het snelst en de auto het traagst. In het geval van Overijse deed de automobilist er een uur en vijftien over. Ofte meer dan het dubbele van de fietser. Het ging wel om elektrische fietsen, wat de vreugde danig tempert en zelfs vraagtekens oproept bij de waarde van de test.

“Met deze actie toonden we aan dat de fiets het meest efficiënte vervoermiddel is naar Brussel en terug”, zei Roel De Cleen van de Fietsersbond. Met de fiets en deels ook het openbaar vervoer is de reistijd veel gemakkelijker in te schatten. Automobilisten worden vaak geconfronteerd met onvoorziene obstakels.