Dertig medewerkers van het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) van de KU Leuven doen een test met elektrisch fietsen naar het werk. Ze rijden met een e-bike, gratis ter beschikking gesteld door de provincie Vlaams-Brabant. De sociale onderneming Velo uit Leuven is logistieke partner van het project.

Het UPC met campussen in Kortenberg en Leuven is de eerste zorginstelling in de provincie die deelneemt aan doe de fietstest. De actie en stimuleert werkgevers en werknemers tot een gezonder en groener woon-werkverkeer. Dat moet gebeuren met elektrische stadsfietsen, plooifietsen en bakfietsen.

Leuven, Rotselaar, Brussel, Tervuren: de medewerkers van UPC zijn afkomstig uit diverse windstreken en nemen graag de fiets voor hun dagelijkse verplaatsing. “Bij de bekendmaking van het project werden we overrompeld”, zegt personeelsdirecteur David Derwael.

“Er komt al vijftien procent van het personeel met de fiets naar het werk, of 155 medewerkers op een totaal van duizend. We wilden medewerkers die tot dusver met de auto of het openbaar vervoer naar het werk komen, overtuigen om de fiets te nemen. Voor de dertig beschikbare fietsen meldden zich zeventig kandidaten. Vanuit die grote vraag en na de positieve feedback van de testers zijn we als werkgever echt gewonnen om nog meer in te zetten op groener woon-werkverkeer.”

De fietstest is gericht op de medewerkers van de campus in Kortenberg, de grootste van het psychiatrisch ziekenhuis met ruim 600 medewerkers. Die campus ligt langs de fietssnelweg F3 Leuven-Brussel. Volgens Hans Flore, beleidsmedewerker mobiliteit van de provincie Vlaams-Brabant, speelt de uitstekende infrastructuur voor fietsers op de ziekenhuiscampus een cruciale rol. “De investeringen die UPC deed in fietsgarages, oplaadpunten, doucheruimtes, verse handdoeken, kastjes en zelfs een droogkast zijn een voorbeeld voor andere bedrijven.”