favvHet Federaal Voedselagentschap (FAVV) publiceert ten laatste op 30 juni zijn inspectieverslagen online. Het FAVV doet dit om consumenten te informeren over welke hygiëne in welk zaak wordt aangeboden. De regeling zou gelden voor alle ondernemingen die met voedsel te maken hebben, zoals de horeca, voedingswinkels en buurtsupermarkten.

Unizo is tevreden dat het FAVV op vraag van en na onderhandeling met Unizo en haar aangesloten Buurtsuper.be afstapte van het eerst geplande verkeerslichtensysteem. Voedingswinkels die een aantal punten moesten verbeteren, zouden dan een oranje licht krijgen. Wie slecht scoorde, kreeg rood. Volgens Unizo zou dit stigmatiserend werken en klanten afschrikken. Unizo loopt ook niet warm voor het nu geplande systeem, maar het werkt wel met meerdere beoordelingen die een meer genuanceerde quotering toelaten. Voor Unizo blijft het resultaat, met name een optimale hygiëne, het belangrijkste. “Slechte scores omwille van louter administratieve tekortkomingen geven de consument geen correct beeld over de hygiëne. Die publiceert men dus beter niet”, zegt Unizo -topman Karel Van Eetvelt. Winkels die minder goed scoren, moeten volgens Unizo op korte termijn een herkansing krijgen om zo een betere score te halen.

Unizo benadrukt dat een slechte score maar geldt voor een absolute minderheid van de ondernemingen. Volgens de huidige inspectieresultaten zou het maar over vier procent van de gecontroleerde winkels gaan. De rest is ofwel volledig in orde ofwel gaat het over kleine zaken die in geen geval de voedselveiligheid in gevaar brengen.