Bedrijfsinformatiespecialist Graydon maakte cijfers bekend over het aantal faillissementen in Vlaams-Brabant in 2016. In de provincie gingen vorig jaar 598 bedrijven failliet. Dat is een lichte daling met 1,64 procent in vergelijking met 2015.

De daling is vooral voelbaar in het arrondissement Halle-Vilvoorde. Daar werden 292 faillissementen opgetekend, tegenover 317 een jaar eerder. Dat is een daling met acht procent. Voor Halle-Vilvoorde zijn dat de beste cijfers van de voorbije tien jaar.

Dat resultaat wekte enige verwondering omdat geen enkel ander arrondissement zo sterk kreeg af te rekenen met de terreurdreiging en de aanslagen van 22 maart in Zaventem en het naburige Brussel.

Haaks op de positieve trend in Halle-Vilvoorde staan de resultaten in het andere arrondissement van de provincie Vlaams-Brabant. In Leuven steeg het aantal falingen met ruim vijf procent tot 306.

In de eerste zeven maanden van vorig jaar daalde het aantal faillissementen gevoelig. Maar sinds augustus zijn er systematisch opnieuw stijgingen in de faillissementscijfers. Een zoveelste indicatie van de onverminderd slabakkende economie.

De meest getroffen sectoren in Vlaams-Brabant in 2016 waren de horeca, jammer genoeg uitgegroeid tot een vaste waarde, en de bouwsector. Ook drukkerijen, mediabedrijven en uitgeverijen hadden het erg moeilijk in het afgelopen jaar.