De zaakvoerder van een patisserie in Boutersem en de failliet verklaarde bvba zelf werden door de correctionele rechtbank van Leuven veroordeeld omdat ze een weegschaal gebruikten zonder ijking.

Patisserie Alexandre in Boutersem werd uitgebaat door de bvba S.M.L. Alexandre M. (53) uit Leuven was de zaakvoerder en mede-aandeelhouder. Sinds 13 november 2014 was hij de enige aandeelhouder. De zaak gebruikte een weegschaal van het merk TEC, met productiejaar 2000. Het ijkmerk daarvan was echter vervallen. Toch bleef de zaak van 10 december 2013 tot 13 november 2015 gewoon draaien.

De economische inspectie stelde de inbreuk vast tijdens drie plaatsbezoeken op 10 december 2013, 25 februari 2014 en 13 augustus 2015. Het bedrijf kreeg eerst een waarschuwing. Nadien werd een geldboete voorgesteld maar die werd niet betaald. Ook een geldboete (verval van strafvordering tegen betaling van een geldsom) aangeboden door het openbaar ministerie werd niet betaald.

Uiteindelijk werd de patisserie failliet verklaard. Alexandre M. liep eerder veroordelingen op wegens inbreuken op de sociale wetgeving en de wetgeving inzake gezondheid en hygiëne in de voedingssector.

Voor de correctionele rechtbank werden zowel de zaakvoerder als de bvba veroordeeld tot een geldboete van 300 euro.